TUX

Kennismaking met Linux

Linux is een unix-achtig operating system met een groeiende hoeveelheid gebruikers en met enorme mogelijkheden.

In de sfeer van open source, is deze linuxsite, behoudens externe links vrij beschikbaar mits de auteurs (Leo van Moergestel en Jan Mooij) conform de GPL erkend worden.

Aan de hand van een achttal thema's wordt de bezoeker van deze pagina's wegwijs gemaakt in het operating system Linux.

Hier de geschiedenis van Linux en mogelijke toepassingen van Linux. Studenten die scripting willen leren kunnen hier de scripting tutorial ophalen.

1 Linux is Unix

Inleiding Unix

Back to the 70's. Unix is al oud en is begonnen als een operating system voor computergebruikers die commando's op een teletype of terminal intikten. Het is nog altijd erg handig om deze commando regel kennis bij de hand te hebben. Dus nu even weg met de muis en de grafische interface om kennis te maken met elementaire unix commando's.

2 Gelukkig is er X

Kennismaking met X

Naast de oude (maar toch krachtige) commando regel interface kent Linux ook een Graphical User Interface (GUI). Het X-Window System kortweg X ligt ten grondslag een deze GUI.

3 Processen en text-tools

Tools

Programma's in uitvoering noemen we processen. Een process is te stoppen en zelfs te killen. Handige text-tools uit de uitgebreide toolbox maken het mogelijk eenvoudige applicaties te bouwen. De tools zijn met pipes te combineren. Reguliere expressies zijn een krachtig concept binnen de Unix text tools.

4 Het netwerk is de computer

Netwerk

Een linuxsysteem in een netwerk is als een vis in het water. Het TCP/IP protocol vormt de basis voor tal van mogelijkheden. We bekijken eerst de werking van TCP/IP en vervolgens een aantal netwerk applicaties.

5 Scripting en programmeren

Software ontwikkeling

Bij linux wordt een rijke keuze aan programmeertalen en tools geleverd. We bekijken achtereenvolgens:

  1. Shell script
  2. Perl
  3. Tcl/Tk
  4. Python
  5. Java
  6. C

6 Nieuwe software

Software installeren

RedHat Packet Manager (rpm), apt-get, archivering en comprimeren. Hoe kan eenvoudig nieuwe software geinstalleerd worden. Maak kennis met tar, compress en gzip.

7 Bitjes vlooien voor de hackers

Bits & Bytes

Devices als files, wat staat er nu precies op een disk?

8 Linux en C

C en Linux

Eenvoudige C programma's lichten de principes van Linux toe.

Testvragen

test je kennis

Kies van de vier mogelijkheden het meest volledige juiste antwoord. Zorg ervoor dat je browser javascript ondersteunt, resultaten worden niet gelogd!

Pagina info:
Aangemaakt 7 oktober 1999
Laatst bijgewerkt januari 2015